Обзор на SEO състезание 2013

Явно е време да напиша подробно всичко, което съм направил през последните няколко месеца. Победата дойде малко като изненада, защото през последния един месец с колегите от Задругата постоянно си сменяхме местата в класирането. Аз извадих късмета да бъда първи в 12:00 ч. на 15-и Декември. Битката бе много интересна, защото наблюдавахме сблъсък между два съвсем различни сайта. Един със статична страница, която разчита на социални сигнали, а другия динамичен, който разчита на нови блог постове. Явно и двата модела работят, защото Google не можа да прецени кой е по-добрият отговор в продължение на 1 месец. Затова и ни подмята през ден между първо и второ място. :)
И така да премина към историята.
Още в началото знаех, че играта няма да е равностойна – просто защото в SEO няма равен старт. Когато Notebook.bg обявиха състезанието и се включиха първите участници, аз наблюдавах развитието на играта и стратегията на всеки един от тях. Още не бях решил, дали ще се включа в състезанието, докато един ден не ми дойде идеята! Първоначалната ми стратегия бе нов домейн, като поискам един силен линк от университета, в който уча. В последствие си промених решението и реших да се включа с подстраница към самия сайт. Причината да взема това решение бе, че в последно време е тенденция да се прави негативно SEO. Подобни техники за спам обаче не работят върху домейн от ранг-а на www.mgu.bg (Минно-Геоложки Университет). И така, идеята беше оформена и стигнах до най-трудната част – разрешението! Наложи се да мина през нашия курсов ръководител, после началник катедра и накрая при зам. ректора, който ми подписа молбата. Не мога да не благодаря на цялото ръководство на Минно-Геоложки Университет за разбирането и подкрепата. Като цяло идеята ми беше като изстрел в тъмна нощ, изобщо не знаех дали ще получа разрешение. Няма да навлизам в подробности каква бе реакцията, когато казах, че на главната страница на МГУ трябва да има линк с текст „Защо трябва да купим Acer от www.Notebook.bg?“ :D В крайна сметка, всичко което поисках ми беше дадено. Специално искам да благодаря на доц. д-р Николай Янев, който през цялото време ми указваше съдействие и ми помагаше при корекциите на сайта, защото аз лично нямах FTP достъп до хоста и правата ми бяха ограничени.  Винаги когато му пишех, че нещо трябва да се промени, се отзоваваше и правеше корекцията без никакви проблеми. Заслужи си една солидна почерпка от мен ! :)

И така, на 1-ви септември всичко беше готово, но оставих сайта качен и блокиран за търсачките с Noindex, Nofollow. На 15-и септември се регистрирах и зачаках момента, в който да се включа в надпреварата. През това време подготвих всичкия си ресурс за битка, като предварително блокирах ботовете на инструментите Ahrefs, MajesticSEO и OpenSiteExplorer. Идеята ми беше да си правя линкове, без да ги отчитат скраперите на сайта ми и проработи! :) Google от друга страна нямаше никакви проблеми с намирането на връзките, които съм поставял.

Истинският старт в надпреварата започна между 10 и 13-ти октомври с този пост. В началото не бързах с връзките. Исках да изчакам, за да видя до къде ще стигне сайта сам. Резултата беше леко разочароващ. 10 дни по-късно, без да съм пипал нищо се класирах на 3-та страница. Очаквах авторитета на домейна да го изкара поне до Топ 10, но изглежда съм сгрешил. Причината е най-вероятно в това, че Google не харесва теми, по които вече са писали 100 човека, а в този момент вече всички се бяха включили в състезанието. Аз стартирах последен.

Време е за линкове!
Както вече споменах, бях блокирал ботовете на link скраперите в сайтовете си. Започвам да качвам по 5-6 уникални статии на ден и Воала! На 1-ви Ноември бях вече м/у 6-то и 7-мо място. Дни преди това подскачах като риба между втора, трета и петнадесета страница. :)

Проблемът дойде около 10-и ноември. Тогава вече бях 3-ти, но нямах повече лични ресурси и трябваше да търся помощ. За щастие се включи Валентин Стоянов от bgoptimisation.com, който ми предостави всичките си сайтове (много са), за да качвам статии за Acer-a. Няма да навлизам в подробности, но около 20-и ноември вече имахме над 130 статии с линкове към сайта, а инструментите показваха 20 – 30 линк-а :D

Паралелно, за да увеличим социалните сигнали реших да направя една игра с коментари, като наградата бе билет за SEO конференция 2014. година. Включиха се много хора, а в Събота с колегите от Optimization.bg изтеглихме късметлията. Видео можете да видите тук. Да, знам, че гледам навсякъде другаде, но не и в камерата. Скоро може да кача и първоначалните опити да заснемем клипа, ще се спукате от смях. :)

В същото време включих и една благотворителна анкетна карта, която целеше да събера малко повече отговори на въпроса за Acer и ww.Notebook.bg. За всяка карта бях решил да даря по 2 лв., като се събраха общо 41 човека. Твърде малко, но все пак аз си бях заделил парите и на 18 декември (рожденият ми ден) ще внеса цялата сума, която бях планирал. Искам да благодаря на всички, които се включиха в инициативата. Подкрепата ви означава много за мен!

На 21 ноември се запознах с един човек, който тотално промени класирането и до голяма степен бе причината да спечеля състезанието.  Няма да давам линкове към профили, за да не го налазят колегите, но името му е Емил Коцев. Той ми уреди подкрепата от PR 8 EDU сайт! Само няколко дни по-късно с горивото, което събрах, започна разместване в ТОП 1 на класирането…

Последваха няколко дни на объркване сред мен и колегите от Задругата. При мен защото не очаквах толкова бърз резултат, а при колегите явно от неочаквания обрат в събитията. До 1-ви декември ситуацията бе доста изнервяща и за двете страни, защото всички се борехме с зъби и нокти за първото място. Резултатите се мениха на дневна база, защото и двете страни постоянно качваха ново съдържание и трупаха връзки към сайтовете си. Тук е момента да благодаря на всички колеги и приятели, които ме подкрепиха в този момент, а те изобщо не са малко. Специални благодарности за Валентин Стоянов, Катя Делиева, Виктор Бойчев, Йордан Манчев, Калин Василев, Николай Еленков Николай Стоянов, Геннадий Воробьов, Александър Живков, Мартин Петров, Пламен Иванов, Даниел Стойнев, Георги Талов, Манол Трендафилов, Теодор Колев и на последно място, но не и по важност Андон Иванов. Наистина се надявам, че не съм пропуснал някой, защото ме подкрепиха страшно много хора. :)

В търсене на още връзки, се свързах с колегата Едуард Димитров, който се съгласи да ми помогне безплатно. Предложи ми връзки от тези три услуги: 3rdnews, 40 статии в директории и 40 връзки от микроблогове. Естествено, аз осигурих 40 уникални статии на Еди за поста. Препоръчвам услугите му. На мен определено ми помогнаха. Така Еди ни помогна с линкове от общо 80 домейна.

1 декември
През това време колегите не губиха състезателния си дух и продължаха да настъпват. Въпреки многото хора, които ме подкрепиха, те също получиха много и силна подкрепа в лицето на голяма част от останалите участници в състезанието. Играта бе доста оспорвана и през цялото време си сменяха местата, докато на 3 декември колегите успяха да задържат фронта. И тогава дойде време за последната ми карта…

На 4 декември в играта се включи един човек, който няма нужда от представяне, а именно Калин Каракехайов. С Калин имахме уговорка още в самото начало на състезанието, когато още дори не бяхме се включили официално. Идеята беше, този който е по-назад да подкрепи колегата си на финала. И така на 4 декември Калински изстреля целия си ресурс за състезанието към нашия борец.

6 – 10 декември
Нямаше промени. През тези дни не съм правил нищо, с изключение на наредените на опашка статии, които се качваха автоматично. Бях на вилата в гр. Елена с колеги и нямах достъп до качествен интернет.

11 декември
Google ме изненада, като отново ме върна на първо място и с това ми даде надежда, че битката все още не е изгубена. Успях да задържа позиции до петък 13, когато сутринта си излях кафето на краката. Отново бях втори…

14 декември
С колегите Калин Каракехайов, Валентин Стоянов, Андон Иванов и Геннадий Воробьов засилихме социалните сигнали към сайта, като пишехме коментари и споделяхме из мрежата (абе поспамихме си :D ). В същия ден изтеглихме и късметлията, който ще присъства на SEO Конференция 2014. Беше доста забавно в офиса на Оптимизейшън.бг. В офиса им чака една бутилка Джони, която скоро трябва да отворим. :)

Вечерта на 14 декември между 20:00 ч. и 21:00 ч. успяхме да обърнем резултата.
На 15 декември в 12:00 ч. на обяд. МГУ пресече финала и с това приключи SEO състезание 2013 г.

Отново искам да благодаря на всички приятели, които ме подкрепиха през изминалите месеци. Вашата подкрепа и куража, който ми давахте бе безценен за мен във всички моменти, в които съм се съмнявал, че ще спечеля. Специално искам да благодаря и на приятелката ми Анелия Петкова, чиято подкрепа и увереност в мен ме зареждаше с желание да се боря за победата!

Благодарности и на колегите Пано Кондоянис, Андрей Димитров, Теодор Захариев и Петя Младенова, които се бориха достойно и показаха истински професионализъм. С тях се борихме достойно, коректно и с истински спортен дух. Помагахме си дори когато бяхме опоненти.

Share Button

Вашият коментар