logo    БГ
БГ  EN

WWW www.mgu.bg

Патрон

Патронът на университета Св. Иван Рилски, е роден между 876 и 880 г. в село Скрино, на Запад от София. Той е основателя на Рилския манастир (390 - 931). Умира на 18-ти Август 946г., а е канонизиран през 980 г. Днес, след няколкократни местения, мощите му се пазят в Рилския манастир.


Епохата на Св. Иван Рилски е критична за прехода на българската държава към християнството, започнала при цар Борис I, продължила при цар Симеон и западнала при цар Петър. Мощният дух и идеите на Св. Иван Рилски го правят известен далеч извън неговото скромно убежище. Малко преди смъртта си, той написва своето знаменито завещание с послания към неговите последователи. Св. Иван Рилски е сред изтъкнатите личности на средновековната българска държава и сред най-почитаните български светци. Той е и традиционния патрон на българските миньори.

Манастирът, основан от Св. Иван Рилски, се е разраствал през вековете достигайки до положение на истински бастион на националният дух и най-големият религиозен и културен център в България през годините на Османско иго.


Днес уникалната атмосфера, история и красота правят Рилския манастир предпочитано място за отдих и туризъм.

Сертификати

dd

Проекти и партньори

dd
LogoТел.
02 8060 208Facebook Twitter